• carretera austral2
 • Valle Exploradores
 • marmergrotten
 • langs general carrera
 • Onderweg carretera autral
 • 0043c
 • ferry hornopiren
 • IMG 0851

CARRETERA AUSTRAL  | 16 DAGEN

Volkskrant route met ons eigen tintje


Santiago - Puerto Montt - Hornopiren - Caleta Gonzalo - Puerto Guadal - Parque Patagonia - Pto Tranquilo - Santiago


De reis start in Santiago. Na een dag hier rondgekeken te hebben vliegt u naar het zuiden van Chili naar de plaats Puerto Montt. Vanaf hier rijdt u vrijwel alleen zuidwaarts over de Carretera Austral . Deze zuidelijke weg in Chili gaat door een nog onontdekte streek met vele rivieren, watervallen, tropisch aandoende begroeing en kleine gehuchtjes waar de tijd nog een beetje stil heeft gestaan. In het voorjaar is deze route extra mooi door de enorme hoeveelheden brem, lupines en struikfuchsia's die in bloei staan. Op deze route kunt u naar een ijsveld rijden, een zgn. marmergrot bezoeken en nog een "uitstapje" maken naar het meest zuidelijke deel van de Carretera Austral naar Tortel.

Tussen Chile Chico en Puerto Guadal rijdt u over wat wij nog steeds het meest spectaculaire deel van de Carretera Austral vinden. De weg is onverhard, gaat langs uitgehouwen rotswanden en heeft vele bochten. Bovendien zijn de uitzichten fantastisch!


DAG 1 en 2: AANKOMST SANTIAGO
Na de internationale vlucht wordt u opgehaald op het vliegveld van Santiago en naar uw hotel gebracht. De meeste vluchten komen in de morgen aan. De rest van de dag heeft u tijd om de stad te gaan verkennen bijvoorbeeld met de hop-on / hop-off bus.

DAG 3: SANTIAGO - PUERTO MONTT - PUERTO VARAS
U wordt in uw hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht voor de binnenlandse vlucht naar Puerto Montt. Op het vliegveld haalt u de huurauto op. Vandaag heeft u gelegenheid om bijvoorbeeld naar Petrohue te rijden. Bij goed weer heeft u zicht op de mooi conisch gevormde Osorno vulkaan. Een mooie tocht. U overnacht in het sfeervolle stadje Puerto Varas.

DAG 4: PUERTO VARAS - HORNOPIREN
Vandaag wordt u eerste rijdag over de Carretera Austral. Vanaf Puerto Montt rijdt u naar La Arena waar u met de ferry overvaart (45 min.). Daarna reist u verder deels over asfalt deels onverhard naar Hornopiren. Een klein typisch Chileens stadje gelegen aan de Golfo de Ancud. In de omgeving is het mogelijk te wandelen.

DAG 5: HORNOPIREN - CALETA GONZALO
U vaart met de ferry van Hornopiren naar Leptepu, na een kort stukje rijden neemt u de volgende ferry voor de laatste korte oversteek naar Caleta Gonzalo. U komt nu aan in het hart van Parque Pumalin en de vegetatie is direct uitbundig en weelderig. Grote varens, bamboe en Gunnera planten u ziet ze overal. Prachtig! Het regent in dit deel van Chili  heel veel tot wel 4.000mm per jaar. Vochtig is het dus ook!

DAG 6: CALETA GONZALO
U kunt vandaag in Parque Pumalin één of meerdere wandelingen gaan maken. Bijvoorbeeld naar eeuwenoude cipresbomen. Het is onderdompeling in een bijzonder regenwoud.

DAG 7: CALETA GONZALO - PUYUHUAPI
De reis gaat verder langs het dorpje Chaiten dat enkele jaren terug zwaar beschadigd is door een vulkaanuitbarsting in de buurt. Nog steeds is men bezig e.e.a. te herstellen. Dit deel van de Carretera Austral kenmerkt zich door de vele watervallen en de snelstromende rivieren. Onderweg kunt u de hangende gletsjer Ventisquero de colgante gaan bekijken en hier een korte wandeling maken. U overnacht aan de oevers van het fjord Puyuhuapi in het gelijknamig plaatsje.

Als u luxe wilt overnachten kunnen wij ook een overnachting regelen in de luxe Puyuhuapi Spa Lodge.

DAG 8: PUYUHUAPI - COYHAIQUE
Wederom een dag waar u door het uitbundige groen van de Carretera Austral rijdt. Veel varens en bamboe zult u onderweg nog steeds zien staan. Als je in het voorjaar door deze streek rijdt wordt de route extra mooi door enorme velden met bloeiende lupinen, brem, fuchsia en firebush. Aan het einde van de dag arriveert u in de hoofdstad van deze regio Coyhaique.

DAG 9: COYHAIQUE - PUERTO GUADAL
Onze route van vanadaag brengt u via een ferry overtocht naar Puerto Gualdal. U vaart in 2,5 uur over van Puerto Ibanez naar Chile Chico. Zo kunt u ook dit deel van de Carretera Austral ervaren. Het traject van Chile Chico naar Puerto Guadal vinden wij nog steeds één van de spectaculairste delen van deze weg. Het is steil, bochtig en heeft prachtige uitzichten over het meer General Carrera met op de achtergrond het bergmassief en de ijsvelden van Campo de Hielo Norte.

NB: deze ferry vaart maar één keer per dag en heeft per dag van de weekverschillende afvaart tijden. Afhankelijk van deze vertrektijd is het nog mogelijk na de ferry-overtocht naar Puerto Guadal te rijden of bij een late afvaart kan dit pas de volgende dag. U overnacht dan in Chile Chico.

DAG 10: PUERTO GUADAL - COCHRANE

Vandaag reist u naar Parque Patagonia. Het andere Nationale park dat door Doug en Kris Tompkins in leven is geroepen. U kunt vandaag al en ook morgen dit park bezoeken en hier wandelingen maken. U overnacht in Cochrane slechts een halfuurtje rijden vanaf het park. U kunt ook in de luxe lodge Valle Chacabuco in het park zelf overnachten.

DAG 11: COCHRANE
Deze dag kunt u of gaan wandelen in Parque Patagonia of rijden naar Tortel. Dit plaatsje ligt nog verder zuidwaarts op de carretera austral! Het bijzondere van dit plaatsje is dat de huizen allemaal gebouwd zijn op palen en gelegen zijn langs houten steigers/vlonders. U kunt dan ook niet met de auto het dorpje in.

DAG 12: COCHRANE - PTO. TRANQUILO
Weer een reisdag geheel over onverharde wegen. Bij aankomst in Puerto Tranquilo kunt u wellicht vandaag nog de boottocht naar de marmergrotten maken. Echter dit kan ook morgen.

DAG 13: PTO. TRANQUILO
Een dag waarbij u de gelegenheid heeft om een boottochtje te maken vanuit Pto Tranquilo naar de zgn. marmergrotten. Absoluut de moeite waard! Bovendien kunt rijden naar valle de Exploradores met zicht op diverse gletsjers afkomstig van het enorme ijsveld Campo de Hielo Norte.

DAG 14: PTO. TRANQUILO - BALMACEDA - SANTIAGO
Uw laatste dag over de Carretera Austral. Deels nog onverhard en ook vandaag weer met prachtig uitzicht over het meer. U rijdt door een vallei waar de uitbarsting van de Hudson Vulkaan nog steeds goed zichtbaar is. Alleen maar afgestorven bomen die in het water staan.  Een zeer afwisselende rit.

Na het inleveren van de huurauto op het vliegveld van Balmaceda vliegt u terug naar Santiago. Hier wordt u opgewacht op de luchthaven en naar uw hotel in de stad gebracht.

DAG 15 en 16: SANTIAGO - AMSTERDAM
Afhankelijk van de vertrektijd van uw vlucht wordt u in het hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht voor de vlucht terug naar huis.

Deze reis is goed te verlengen zodat u bijvoorbeeld over ruta 40 via El Calafate (perito moreno gletsjer) rijdt naar Torres del Paine. De huurauto kunt u dan in Punta Arenas weer inleveren.

Ook een bezoek aan Paaseiland behoort tot de mogelijkheden om deze reis te verlengen.

 

 


Prijs per persoon vanaf € 2.090,-

INCLUSIEF

 • Alle hotelovernachtingen in sfeervolle middenklasse hotels, standaard tweepersoonskamer inclusief ontbijt.
 • 3 transfers
 • 13 dagen autohuur Cat J via Hertz: Nissan NP300 pickup of gelijkwaardig; ophalen luchthaven Puerto Montt  – inleveren  luchthaven Balmaceda, dropoff kosten, ongelimiteerd aantal km's per dag, standaard CDW verzekering met eigen risico
 • ferry Hornopiren - Caleta Gonzalo

 

EXCLUSIEF

 • Internationale vluchten en binnenlandse vluchten (deze kunnen wij ook voor u regelen)
 • Persoonlijke uitgaven, fooien, maaltijden
 • Excursies en entrees o.a. in Nationale Parken
 • Brandstof huurauto, 2e bestuurder
 • Overige ferries - deze kunnen alleen ter plaatse op de ferry betaald worden
 • Parkeer- en tolgelden en overige auto gerelateerde gelden
 • Boekingskosten: € 25,-
 • Bijdrage calamiteitenfonds a € 2,50

 Je kunt deze reis ook heel goed per camper maken. Als je bijvoorbeeld "alleen" de carretera austral wilt bereizen kun je een camper ophalen in Puerto Montt en deze daar ook weer inleveren of je kunt deze inleveren in Balmaceda. Je kunt natuurlijk ook nog verder zuidwaarts rijden en via ruta 40 naar El Calafate (gletsjer perito moreno) en Torres del Paine gaan. De camper kan dan in in Punta Arenas ingeleverd worden. 

Natuurlijk zijn er allerlei variaties op dit reisschema te maken. Wij helpen je graag bij het uitzoeken ervan en kijken wat het beste bij jou wensen past.

 

Al in 2002 hebben wij voor het eerst over de Carretera Austral gereden. De wegen waren in die tijd, m.u.v. de omgeving van Coyhaique, echt allemaal onverhard. Toen al was men begonnen om de weg te verbreden, te verbeteren en uiteindelijk te asfalteren. Het was een prachtig avontuur om deze route te rijden maar de weg op zich was een "drama". Oh, wat waren we blij met een stukje asfalt!

Onze oude camper (een verbouwde Toyota Bandeirante uit Brazilie) was ook niet dusdanig luxe geveerd dat het comfortabel rijden was. We hebben dus aardig wat gehobbeld en gedanst over de wegen. De vegetatie was nog heel zwaar en rijk. Al met al was het prachtig en ondanks de slechte wegen had deze route ons hart gestolen.

Voor velen destijd nog vrijwel onbekend en toen wij de route wilden gaan verkopen werd door onze lokale vertegenwoordiging dit ten stelligste afgeraden; "Daar kon je niet naar toe, daar waren geen hotels en ook geen goede wegen". Daar waren wij het niet mee eens en we hebben volgehouden want wij wisten dat het wel degelijk kon.

Inmiddels zijn we vele jaren verder en nog steeds is de Carretera Austral (gelukkig) nog niet helemaal geasfalteerd en ook nog geen gemeengoed om te rijden. Echter mede door het artikel in de volkskrant wint de route aan publiciteit en bekendheid. Inmiddels zijn er meerdere aanbieders van deze route maar wij vinden het nog steeds wel een beetje "onze route". Hij blijft prachtig en nog steeds een "feestje" qua natuur om te rijden.